Aom durian tryffelchips

Den asiatiska frukten älskad av över 1 miljard människor med oändliga näringsvärden

Gusto

I Durian Monthong är stora frukter, i genomsnitt 3 till 5 kg, och har i allmänhet en oval till cylindrisk, avsmalnande form, ibland med oregelbundna knölar, vilket skapar ett hjärtliknande utseende. Ytan på frukten är täckt av täta, spetsiga triangulära spikar, och färgen varierar från ljusgrön till ljusbrun till gyllenbrun. Under den taggiga ytan finns en vit, svampig insida med flera kammare som omsluter köttflikar. Varje lob av köttet har en halvhård yta som avslöjar en tjock, krämig, smörig insida med små, hårda frön. Monthong durians har en mild arom jämfört med andra varianter av durian och en rik, söt, varm och komplex arom som beskrivs som en blandning av vanilj, karamell, peppar och svavelnoter.

Årstider

I Durian Monthong är tillgängliga under Thailands varma säsong, med toppskörd mellan april och augusti.

Aktuella fakta

I Monthong durian, botaniskt klassificerade som Durio zibethinus, är en stor thailändsk sort som tillhör familjen Malvaceae. Thailand är en stor producent och exportör av durian, och det finns över 234 sorter i landet, med endast ett fåtal sorter som odlas för kommersiellt bruk. Monthong durian står för över hälften av den totala durianproduktionen i Thailand och är också den mest exporterade sorten eftersom frukten kan lagras i cirka tjugo dagar utan att förstöras. Namnet Monthong översätts från thailändska till att betyda "gyllene kudde", en återspegling av sortens tjocka, mjuka kött, och när det är på säsong finns sorten i stor utsträckning via gatuförsäljare, lokala marknader och lastbilar som korsar stadsdelar som säljer frukterna på megafonerna. Thailändska durian skördas traditionellt innan de är helt mogna, en process som tros förlänga fruktens hållbarhet, och denna metod utvecklar också en fast men mjuk konsistens i frukten med en mild, söt smak. Nuförtiden råder hård konkurrens mellan Thailand och Malaysia om durianproduktion, och Monthong durian är den signatursort som handlas och exporteras från Thailand till närliggande marknader.

Näringsvärde

I Monthong durian är en utmärkt källa till C-vitamin, en antioxidant som stärker immunförsvaret, ökar kollagenproduktionen och minskar inflammation. Frukt är också en bra källa till kalium för att balansera vätskenivåerna i kroppen, magnesium för att reglera blodtrycket, fibrer för att stimulera matsmältningskanalen, mangan för att hjälpa till med proteinmatsmältningen och innehåller mindre mängder av fosfor, järn, koppar och zink.

Appar

Monthong durian kan användas i flera mognadsstadier för både råa och tillagade beredningar, inklusive stekning och kokning. När det är ungt har köttet en tjock, fast konsistens och skivas mestadels och steks som chips, hackas och blandas till curryrätter, eller tunt skivas och blandas till färska sallader. I Thailand införlivas Monthong durians i massaman curry för att lägga till rika, umami-smaker, och de tillagas också ibland som som tom, en rå, krispig sidosallad gjord med örter, fisksås och omogna frukter. När Monthong durian mognar, äts fruktköttet mestadels vanlig, ur vägen, mosas till salladsdressingar eller blandas till pastor och används som topping i glass, fruktrullar och bakverk. Massan kan också blandas till klibbigt ris, blandas i kaffe eller kokas med sirap för att skapa en söt dessert. Monthong durian passar bra med tropiska frukter, inklusive mangostan, rambutan, ormfrukt, mango och kokos, smaker som vitlök, schalottenlök, citrongräs och galangal, choklad, vanilj och örter som koriander, spiskummin, mynta och currypulver. Hel, oslipad Monthong durian kommer att hålla sig i ett par dagar i rumstemperatur, men hur lång tid den tar beror avsevärt på fruktens mognad vid tidpunkten för skörden. När de är mogna bör frukterna ätas omedelbart för bästa smak och konsistens. Delar av köttet kan förvaras i en lufttät behållare i 2-5 dagar. Monthong durian kan också frysas och exporteras till marknader runt om i världen.

Etnisk

Monthong durian är en av de viktigaste varianterna av durian som presenteras på Chanthaburi Fruit Festival i Chanthaburi-provinsen i sydöstra Thailand. Chanthaburi är känt som Thailands "tropiska fruktskål", och den årliga tiodagarsfestivalen i maj fokuserar på de lokala grödor som odlas i regionen, inklusive durian. Under festivalen visas Monthong durian i stora högar på bord, säljs hela eller färdigskivade och provtas till och med gratis under en kort tid på dagen, vilket gör att besökarna kan prova de olika sorterna. Durians säljs också i tillagade preparat under festivalen, inklusive chips, curryrätter, godis, drinkar och desserter. Förutom durian är fruktfestivalen nationellt känd för sina handgjorda trämöbler, handgjorda produkter och andra lokala tropiska frukter som mangostan och ormfrukt. Dessa lokala frukter kombineras med durian.

Liknande artiklar