Italiensk tryffel

Hur skiljer sig Himalayas svarta tryffel från den italienska tryffeln

51SBibjDCpL. FÖRE KRISTUS

Beskrivning/Smak
Asiatiska svarta tryffel varierar i storlek och form beroende på växtförhållanden, men är i allmänhet små, i genomsnitt 2 till 5 centimeter i diameter, och har ett skevt, skevt, klotformat utseende. Svartbruna svampar är vanligtvis gjutna av stenar i marken och har en grov yta, täckt av många små stötar, stötar och sprickor. Under den grova exteriören är köttet svampigt, svart och segt, marmorerat med tunna, glesa vita ådror. Asiatiska svarta tryffel kommer att ha en mer elastisk textur än europeiska svarta tryffel och en något mörkare färg, med färre ådror. Asiatisk svart tryffel har en svag mysk arom och fruktköttet har en mild, jordig, träig smak.

Årstider/Tillgänglighet
Asiatisk svart tryffel är tillgänglig från sen höst till tidig vår.

Aktuella fakta
Asiatisk svart tryffel är en del av släktet Tuber och är även känd som kinesisk svart tryffel, Himalaya svart tryffel och asiatisk svart vintertryffel, tillhörande familjen Tuberaceae. Det finns många olika arter av tryffel som finns inom släktet knöl, och namnet asiatisk svart tryffel är en allmän deskriptor som används för att beskriva några av dessa knölarter som skördats i Asien. Tuber indicum är den mest utbredda arten av asiatisk svart tryffel, dokumenterad sedan 80-talet, men när forskare började studera svampens molekylära strukturer upptäckte de att det fanns andra närbesläktade arter, inklusive Tuber himalayense och Tuber sinensis. Asiatisk svart tryffel har växt naturligt i tusentals år, men tryffel sågs inte som en kommersiell handelsvara förrän på 1900-talet. Under denna tid kämpade den europeiska tryffelindustrin för att hänga med efterfrågan och kinesiska företag började exportera asiatiska svart tryffel till Europa som ett substitut för europeisk svart vintertryffel. En tryffelboom följde snart över hela Asien, särskilt Kina, och små tryffel skeppades snabbt till Europa, vilket gjorde det svårt för europeiska regeringar att reglera tryffel. Med bristande reglering har vissa företag börjat sälja asiatiska svart tryffel under det sällsynta europeiska tryffelnamnet Perigord till höga priser, vilket orsakar omfattande kontroverser bland tryffeljägare över hela Europa. Asiatiska svarta tryffel är slående lika till utseendet de berömda europeiska svarta tryfflarna, men saknar den karakteristiska aromen och smaken. Förfalskare blandar asiatisk svart tryffel med äkta Perigord-tryffel för att kompensera för bristen på doft, vilket gör att de asiatiska svarta tryfflarna kan absorbera den distinkta doften för att göra tryffeln nästan omöjlig att skilja. Nuförtiden råder det fortfarande en het tvist om kvaliteten på asiatisk svart tryffel jämfört med europeisk tryffel, och tryffel måste köpas från välrenommerade källor.

Näringsvärde
Asiatisk svart tryffel ger C-vitamin för att stärka immunförsvaret, öka kollagenproduktionen och minska inflammation. Tryffel är också en källa till antioxidanter för att skydda kroppen från skador på fria radikaler och innehåller mindre mängder zink, järn, magnesium, kalcium, fiber, mangan och fosfor. Inom traditionell kinesisk medicin har svart tryffel använts medicinskt för att återställa aptiten, föryngra och avgifta organ och balansera kroppen.

Appar
Asiatisk svart tryffel används bäst sparsamt i råa eller lätt upphettade applikationer, vanligtvis rakade, rivna, flingade eller tunt skivade. Den milda, myskiga, jordnära smaken av tryffel kompletterar rätter med rika, feta inslag, vin- eller gräddbaserade såser, oljor och neutrala ingredienser som potatis, ris och pasta. Tryffel måste rengöras före användning och att borsta eller skrubba ytan rekommenderas snarare än att skölja under vatten eftersom fukt gör att svampen ruttnar. När de är rengjorda kan den asiatiska svarta tryffeln hackas färsk som en sista krydda på pasta, grillat kött, risotto, soppor och ägg. I Kina blir asiatisk svart tryffel alltmer populär bland överklassen, och tryffel införlivas i sushi, soppor, korvar och tryffeldumplings. Kockar ingjuter också asiatisk svart tryffel i kakor, likörer och månkakor. Över hela världen görs asiatisk svart tryffel till smör, infunderas i oljor och honung eller rivs till såser. Asiatisk svart tryffel passar bra med kött som lamm, fågel, vilt och nötkött, skaldjur, foie gras, ostar som get, parmesan, fontina, chevre och gouda, och örter som dragon, basilika och ruccola. Färska asiatiska svarta tryffel håller sig upp till en vecka när de är inslagna i en pappershandduk eller fuktabsorberande trasa och förvaras i en förseglad behållare i kylens krispiga låda. Det är viktigt att notera att tryffeln ska hålla sig torr för bästa kvalitet och smak. Om du förvarar dem i mer än ett par dagar, byt ut pappershanddukarna regelbundet för att undvika fuktuppbyggnad eftersom svampen naturligt släpper ut fukt under förvaring. Asiatisk svart tryffel kan också slås in i folie, läggas i en fryspåse och frysas i 1-3 månader.

Etnisk/kulturell information
Asiatisk svart tryffel skördas främst i den kinesiska provinsen Yunnan. Historiskt sett åts de små svarta tryfflarna inte av lokala bybor och gavs till grisar som djurfoder. I början av 90-talet anlände tryffelföretag till Yunnan och började köpa asiatiska svarta tryffel för export till Europa för att konkurrera med den växande tryffelmarknaden i Perigord. När efterfrågan på tryffel ökade började bönder i Yunnan snabbt skörda tryffel från de omgivande skogarna. Asiatisk svart tryffel växer naturligt vid trädbasen och de ursprungliga tryffelskördarna var rikliga i Yunnan, vilket skapar en snabb och effektiv inkomstkälla för familjer. Bönder i Yunnan kommenterade att att skörda tryffel har fördubblat deras årliga inkomst, och processen kräver små eller inga förskottskostnader, eftersom tryffel växer naturligt utan mänsklig hjälp. Trots den välmående verksamheten för byborna, till skillnad från i Europa där tryffelplockning är strikt reglerad, är mycket av tryffelskörden oreglerad i Kina, vilket resulterar i utbredd överskörd. Kinesiska tryffeljägare använder tandkrattor och hackor för att gräva omkring en fot ner i jorden runt trädbasen för att upptäcka tryffeln. Denna process stör sammansättningen av jorden som omger träden och exponerar trädrötterna för luft, vilket kan skada den symbiotiska kopplingen mellan svamparna och trädet. Utan denna koppling kommer nya tryffel att sluta växa för framtida skördar. Experter fruktar att Kinas överskörd av asiatisk svart tryffel gör att landet kan misslyckas i framtiden, eftersom många skogar som en gång höll tryffel nu är karga och inte längre producerar svamp på grund av förstörelse av livsmiljöer. Många asiatiska svarta tryffel skördas också på statens mark, vilket leder till att jägare klättrar och skördar tryffeln innan andra jägare kan ta tryffeln. Detta har lett till ett inflöde av omogna tryffel som säljs på marknader med mindre smak och seg konsistens.

Geografi/Historia
Asiatisk svart tryffel har växt naturligt nära och under tallar och andra barrträd i hela Asien sedan urminnes tider. Vintertryffel kan hittas i regioner i Indien, Nepal, Tibet, Bhutan, Kina och Japan, och tryffel börjar vanligtvis bära när värdväxterna är minst tio år gamla. Asiatisk svart tryffel skördades inte i stor utsträckning förrän i början av 90-talet när bönder började exportera tryffeln till Europa. Sedan 90-talet har den asiatiska svarta tryffelskörden fortsatt att växa, vilket ökar antalet tryffeljägare över hela Asien. I Kina skördas asiatisk svart tryffel huvudsakligen från provinserna Sichuan och Yunnan, där Yunnan producerar mer än sjuttio procent av den svarta tryffel som säljs nationellt och internationellt. Asiatisk svart tryffel finns också i mindre mängder i provinserna Liaoning, Hebei och Heilongjiang, och utvalda gårdar försöker odla asiatisk svart tryffel för kommersiellt bruk. Idag skickas asiatisk svart tryffel internationellt till Europa och Nordamerika. Tryffeln används också över hela landet och skickas mestadels till exklusiva restauranger i större städer, inklusive Guangzhou och Shanghai.

Liknande artiklar