Vintertryffel

Italiensk eller australisk eller chilensk vintersvart tryffel

Gusto

Tryffeln av Perigord de varierar mycket i storlek och form, och varje tryffel kommer att ha ett unikt utseende. Svamparna är vanligtvis gjutna av stenar i marken och når i allmänhet upp till tio centimeter i diameter med en rundad, knölig, skev utsida. Näsens yta varierar i färg från svartbrun till mörkbrun till gråsvart och är strukturerad, täckt med många små knölar, knölar och sprickor. Under ytan är köttet svampigt, svart och slätt, marmorerat med vita ådror. Perigord tryffel har en skarp, mysk arom som liknas vid en kombination av vitlök, undervegetation, nötter och kakao. Tryffelköttet innehåller en robust, subtilt söt, välsmakande och jordig smak med toner av peppar, svamp, mynta och hasselnöt.

Årstider

Tryffeln av Perigord de är tillgängliga på vintern till tidig vår.

Aktuella fakta

Perigord tryffel, botaniskt klassificerad som Tuber melanosporum, är en extremt sällsynt svamp som tillhör familjen Tuberaceae. Svart tryffel är hemma i södra Europa, har växt naturligt i tusentals år och finns under jorden främst nära rötterna av ek och hassel, ibland nära björk-, poppel- och kastanjeträd i utvalda skogar. Perigord-tryffel tar år att utvecklas fullt ut och är endast lämpliga för tempererade regioner med en specifik terroir. I skogar kan matsvampar inte lätt upptäckas ovan jord, men när de väl skördats från jorden bär de en omisskännlig robust doft och ger rika, jordnära smaker i kulinariska rätter. Perigord tryffel anses vara en av de finaste och mest sofistikerade smakerna som används av kockar. Tryffel är inte allmänt tillgänglig, vilket bidrar till deras lyxiga och exklusiva karaktär, och svampen ger en jordnära, fyllig umamismak som lämpar sig för en mängd olika krämiga, rika och rejäla tillredningar. Perigordtryffel är också känd i hela Europa som svart vintertryffel, svart fransk tryffel, Norciatryffel och svart diamanttryffel och säljs i begränsade mängder över hela världen.

Näringsvärde

Perigord tryffel är en källa till antioxidanter som hjälper till att skydda kroppen från cellskador och innehåller C-vitamin för att stärka immunförsvaret och minska inflammation. Tryffel ger också fibrer, kalcium, fosfor, järn, mangan och magnesium.

Appar

Perigord-tryffel används bäst sparsamt i råa eller lätt uppvärmda applikationer, vanligtvis rakade, rivna, flingade eller tunt skivade. Umami-smaken och aromen av tryffel kompletterar rätter med fetter, rika element, vin- eller gräddbaserade såser, oljor och neutrala ingredienser som potatis, ris och pasta. Tryffel måste rengöras före användning och att borsta eller skrubba ytan rekommenderas snarare än att skölja under vatten eftersom fukt gör att svampen ruttnar. När de väl är rengjorda kan Perigord-tryffeln malas färska som avslutning på pasta, rostat kött, soppor och ägg, eller så kan de skivas tunt under skalet på fågel eller kalkon och tillagas för att ge en jordig smak. Perigord-tryffel kan också blandas i såser för extra smak, vikas i smör, kokas med socker och frysas till glass eller infunderas i oljor och honung. I Frankrike är flingad Perigord-tryffel överös med smör och salt och serveras på färskt bröd som en dekadent aptitretare eller tillbehör. Det är viktigt att notera att matlagning av Perigord-tryffel kommer att intensifiera deras smak och arom, och en liten skiva tryffel räcker långt i kulinariska rätter. Perigord tryffel passar bra med smakämnen som vitlök, schalottenlök och lök, örter som dragon, basilika och rucola, skaldjur som pilgrimsmusslor, hummer och fisk, kött inklusive nötkött, kalkon, fågel, vilt, fläsk och anka, ostar som get , parmesan, fontina, chevre och gouda och grönsaker som rotselleri, potatis och purjolök. Färska Perigord-tryfflar håller sig i upp till en vecka när de är inslagna i en pappershandduk eller fuktabsorberande trasa och förvaras i en försluten behållare i kylens kyllåda. Det är viktigt att notera att tryffeln ska hålla sig torr för bästa kvalitet och smak. Om du förvarar dem i mer än ett par dagar, byt ut pappershanddukarna regelbundet för att undvika fuktuppbyggnad eftersom svampen naturligt släpper ut fukt under förvaring. Perigord tryffel kan även slås in i folie, läggas i fryspåse och frysas i 1-3 månader.

Etnisk/kulturell information

Perigord-tryffel är uppkallad efter Perigord, Frankrike, en tryffelodlingsregion i Dordogne, en av landets största departement, känd för sina pittoreska landskap, tryffel och slott. Under tryffelsäsongen arrangerar invånarna i Perigord turistevenemang med fokus på Perigord-tryffeln. Besökare kan besöka tryffelgårdar och lära sig om terroiren, tillväxtcykeln och processen för att skörda tryffel med hjälp av expertutbildade hundar som känner lukten av svampen, en metod som har använts sedan XNUMX-talet. Turister kan också se tryffeltema. Smaka
Australisk vintertryffel varierar mycket i storlek och form, beroende på odlingsförhållanden, och i genomsnitt 2 till 7 centimeter i diameter. Tryffel är vanligtvis gjuten av stenar i marken, vilket skapar en rundad, knölig, skev exteriör. Ytan på tryffeln varierar i färg från svartbrun till mörkbrun till gråsvart och har en kornig textur, täckt med många små utsprång, stötar och sprickor. Under ytan är köttet fast, svampigt, tätt och slätt med svarta, mörklila nyanser marmorerade av vita ådror. Australisk svart vintertryffel har en robust, mysk arom som liknas vid en kombination av vitlök, skogsbotten, nötter och choklad. Tryffelköttet innehåller en stark, subtilt söt, kryddig och jordig smak med toner av peppar, svamp, mynta och hasselnöt.

Årstider

I svart vintertryffel Aussies är tillgängliga under vintern på södra halvklotet, som sammanfaller med sommaren på norra halvklotet.

Aktuella fakta

Den australiska svarta vintertryffeln, botaniskt klassificerad som Tuber melanosporum, är en sällsynt svamp som tillhör familjen Tuberaceae. Svart tryffel skapades i slutet av XNUMX-talet från träd ympade med sporer av den berömda svarta tryffeln Perigord, en gammal sort som är infödd i södra Europa. Perigord-tryffel har växt naturligt i tusentals år och finns under jorden, främst nära rötterna på ek- och hasselträd. Australisk svart vintertryffel är nästan identisk i smak och konsistens med den europeiska Perigord-tryffeln, med endast små terroir-utvecklade smakskillnader. Australien var ett av de första länderna på södra halvklotet att odla svart tryffel och valdes ut för sitt milda vinterklimat. Landet är för närvarande en av de snabbast växande platserna för tryffelproduktion och australiensisk svart vintertryffel skördas under vintersäsongen, vilket fyller tomrummet på den europeiska tryffelmarknaden. Australisk svart vintertryffel exporteras främst till Europa, Asien och Nordamerika och levererar tryffel till kockar året runt. Det finns också en liten hemmamarknad som växer i takt med att fler australiensare blir bekanta med den dyrbara ingrediensen.

Näringsvärde

Australisk svart vintertryffel är en källa till antioxidanter för att skydda kroppen från cellskador från fria radikaler och innehåller C-vitamin för att stärka immunförsvaret genom att minska inflammation. Tryffel ger också fibrer för att stimulera matsmältningen, kalcium för att skydda ben och tänder, och mindre mängder av vitamin A och K, fosfor, järn, mangan och magnesium.

Appar

Australisk svart vintertryffel har en omisskännlig, robust doft och ger rika, jordnära, umami-fyllda smaker som lämpar sig för en mängd olika kulinariska förberedelser. Tryffel används sparsamt i råa eller lätt uppvärmda applikationer, vanligtvis rakade, rivna, skivade eller tunt skivade, och deras smak lyser starkt i gräddbaserade såser, feta oljor och neutrala stärkelsehaltiga rätter som ris, pasta och potatis. Australisk svart vintertryffel kan skivas till omeletter, pizza, pasta, soppor och hummerrullar, lagras i hamburgare, riven till rejäla dippar och salsas, eller blandas i potatismos och makaroner och osträtter. Tryffel kan också skivas tunt och läggas under huden på fågel eller kalkon, tillagas för att ge en jordig smak, eller så kan de inkorporeras i crème brulee, glass, vaniljsås och andra salta desserter. Det är viktigt att notera att matlagning av australiensisk svart vintertryffel kommer att intensifiera deras smak och arom, och en liten skiva tryffel räcker långt i kulinariska rätter. Australisk svart vintertryffel kan också infunderas i oljor och honung, användas för att smaksätta likörer, eller vikas till smör och frysas för längre användning. Australisk svart vintertryffel passar bra med örter som dragon, basilika, persilja och oregano, svamp, rotfrukter, gröna bönor, smakämnen som vitlök, schalottenlök och lök, skaldjur, kött inklusive nötkött, kalkon, fågel, vilt, fläsk och anka , och ostar som get, parmesan, fontina, chevre och gouda. Färsk australisk svart vintertryffel håller sig upp till en vecka när den är inslagen i en pappershandduk eller en fuktabsorberande trasa och förvaras i en förseglad behållare i kylens krispiga låda. Tryffeln ska hålla sig torr för bästa kvalitet och smak. Om du förvarar dem i mer än ett par dagar, byt ut pappershanddukarna regelbundet för att undvika fuktuppbyggnad eftersom svampen naturligt släpper ut fukt under förvaring.

Etnisk/kulturell information

Användningen av svart tryffel i australiensisk gastronomi är fortfarande relativt ny och ökar långsamt i takt med att fler konsumenter och kockar utbildas om syftet med tryffel i kulinariska rätter och smakprofil. Under 2020, när låsningar infördes på grund av coronavirus-pandemin, såg många tryffelodlingar över hela Australien en kraftig ökning av den inhemska tryffelförsäljningen.

Liknande artiklar